kindercounceling (kindercoaching) hulpverlening
uitgangspunt counseling, uitgangspunt coaching, overtuiging counseling
aanpak counseling, aanpak coaching
kerndienst, traject counseling, traject coaching
de counselor, de coach, motivatie, opleiding, ervaring

counseling,
coaching,
Kinderproblemen
veilig, onveiligvoelen
zelfvertrouwen,
zelfbescherming,
zelfverdediging


De EGEL

Een Egel is een diertje dat zich, als het zich veilig en lekker voelt, vrij beweegt. Het diertje scharrelt dan vol zelfvertrouwenen ontspannen rond met zijn/haar stekeltjes plat. Als het diertje zich onveilig voelt, heeft het 2 strategieën.
Soms rolt de egel zich op, ter zelfbescherming: het diertje is even niet te benaderen en wil met rust gelaten worden.
Soms zet de egel zijn stekels op, ter zelfverdediging: het diertje is boos en laat duidelijk merken dat het afstand wil houden.

De EGEL en Problemen van kinderen:

De vergelijking tussen de egel en een kind betreft de manier waarop beiden hun gevoelens uiten.
Kinderen zullen zich vaak prettig voelen; natuurlijk komt het tegendeel ook voor.
Soms kunnen kinderen ervaren dat de situatie tijdelijk of voortdurend onveilig is.
Een kind kan zich gepest voelen, verdriet hebben om het overlijden van een naaste, erg boos zijn over iets, antisociaal of opstandig gedrag vertonen zoals liegen,schelden, schoppen en duwen. Een kind kan als de dood zijn voor een spreekbeurt, moeite hebben met een echtscheiding, heel verlegen zijn, slecht kunnen slapen/poepen, buikpijn of hoofdpijn hebben, geen vriendjes hebben, bang zijn voor iets of iemand, overactief zijn,

Deze kinderen, met andere woorden, trekken zich in zichzelf terug of zetten hun stekels uit: op een manier die het kind niet echt verder helpt.

De EGEL Kindercounseling en coaching:

Als het kind zelf, de ouders, verzorgers en/of de leerkrachten niet goed raad weten met deze problemen, kan de Counselor helpen om samen met het kind naar oplossingen te zoeken. De Counselor staat onafhankelijk tegenover het probleem en alle personen waarmee het kind direct te maken heeft.
Dat geeft het kind de vrijheid om zich te uiten en op zoek te gaan naar wat het nodig heeft én zelf in huis heeft om een eigen weg te vinden. Om niet in het probleem te blijven hangen, en zelf de oplossingen ervoor te zoeken. De Counselor ondersteunt de ontdekkingstocht (counseling) en begeleidt (coaching) de praktische oefeningen.

Het kind ontdekt gaandeweg hoe het zichzelf in veiligheid kan brengen, hoe het even ruimte voor zichzelf kan vragen, of hoe het kenbaar kan maken dat diens grenzen zijn bereikt: op een manier die het kind wél verder helpt.

Zelfvertrouwen, zelfbescherming en zelfverdediging:

Daar gaat het om in de Praktijk voor Kindercounseling de Egel.


2008 - 2011 © de-egel.eu